Ylös köyhyydestä huovuttamalla ja kirjomalla – Pala maailmalta -kaupan tuotteet tulevat myyntiin suoraan tekijöiltä – Julkaistu: Yleinen
Pala maailmalta -verkkokaupan toiminta parantaa naisten asemaa ja tukee kehittyvien maiden artesaaneja, perheitä ja kyläyhteisöjä. Kylväjän toimistolla Tikkurilassa on myös pieni basaari, joka on suljettu toistaiseksi, mutta verkkokauppa toimii normaalisti.
Pala maailmalta -kaupan valikoimiin kuuluu muuan muassa mongolialaisten ja bangladeshilaisten käsityöläisten taidonnäytteitä: käsinkirjailtuja pöytäliinoja, kortteja käsinkirjailluin koristein ja suosittuja mongolitossuja sekä saunakamariin tai kesämökille sopivia istuinalustoja.
– Tilaamme kauppaan sellaisia tuotteita, että artesaanit, vähempiosaisetkin käsityöläiset saavat tuloja, kun ostamme heiltä ja myymme tuotteet Suomessa eteenpäin, kertoo basaarissa työskentelevä Päivi Eshelman.
Joissakin Kylväjän lähetystyö- ja kehitysyhteistyökohteissa käsityöläiset voivat saada myös yrittäjä- tai säästöryhmäkoulutusta. Yhdessä toimivat käsityöläiset lähettävät valmiit tuotteet tukkukauppana toimivalle Pala maailmalta -kaupalle eteenpäin myymistä varten. Käsityöläiset saavat yritystoiminnasta reilun korvauksen.
– Mongoliassa toimii osakunta, jossa käsityöläiset tekevät yhteistyönä huovutettuja tuotteita. Bangladeshissa on myös paljon käsityöläisperinnettä. Sieltä ostamme erilaisia kirjontatöitä, kuvailee Eshelman.
Käsitöiden lisäksi kaupassa on kattava kirjamyynti. Esimerkiksi Jukka Norvannon kirjat ovat olleet erittäin suosittuja.
– Kirjavalikoimaa ovat viime vuosina monipuolistaneet myös Kylväjän omat pienjulkaisut ja kirjat. Ne ovat lähetysväelle innostavia ja hyödyllisiä, kertoo toimitusjohtaja Petri Javanainen.
Kylväjän työntekijät sekä joukko vapaaehtoisia myyvät tuotteita basaarin lisäksi myös esimerkiksi seurakunnan lähetysilloissa, myyjäisissä ja erilaisissa tapahtumissa kuten Lähetyksen kesäpäivillä. Olennainen osa Pala maailmalta -kauppaa on verkkokauppa, josta voi tilata tuotteita sekä Suomeen että ulkomaille.
Vaikka basaarin tuotteet ovat kivoja hankintoja muutenkin, kaupassa työskentelevä Päivi Eshelman arvelee, että asiakas valitsee Pala maailmalta -kaupan tuotteen, koska haluaa tukea lähetystyötä.
Eshelman kokee innostavana ja inspiroivana työn, jossa saa lähetystyön ja kehitysyhteistyön tukemisen lisäksi olla kohtaamassa ihmisiä asiakaspalvelutyössä.
– Kaupan toiminnan kautta tuemme lähetystyötä, mutta myös näitä ihmisiä, jotka valmistavat tuotteita kauppaan. Tämä työ on monitahoista. Koen olevani tässä työssä pieni palanen, mutta osa suurta kokonaisuutta, summaa Eshelman.
– Myös monelle vapaaehtoisena myyjänä toimivalle tämä on ollut luonteva tapa olla mukana lähetystyössä, lisää Petri Javanainen.
Käsitöiden valmistajien elämään Pala maailmalta -kauppa vaikuttaa konkreettisesti, hyvin kauaskantoisestikin.
Mongoliassa vuosina 2005–2009 lähetystyössä ollut Nina Härmä työskenteli Ulanbaatarissa Kylväjän toimistolla sekä yhdessä naisyhdistyksen kanssa naisia sekä heidän perheitään auttavassa työssä.
– Projektissa autettiin naisia saamaan puuttuvat henkilöllisyyspaperit sekä kurssitettiin heitä muun muassa parturin ja kokin tehtäviin. Samalla naisten lapsetkin saivat henkilöllisyyspaperit sekä pääsyn kouluun ja terveydenhuollon piiriin, muistelee Nina.
– Zuunmodissa asunut lähettiperhe oli mukana villakurssien järjestämisessä. Davaanim oli lähettiperheen lastenhoitajana ja osallistui itsekin kurssille. Hän on nyt jo 12 vuotta valmistanut ja myynyt villatöitä.
Kurssilaisia rohkaistiin ja autettiin perustamaan osuuskuntia.
– Davaanimin kanssa osuuskuntaan kuuluu tällä hetkellä viisi naista, jotka tekevät itsenäisesti villatöitä tilauksesta muun muassa meille tänne Pala maailmalta -kauppaan. Naisilla on yhteiset työtilat, jossa on isommat villankäsittelyssä tarvittavat työvälineet, kertoo nykyisin Pala maailmalta -kaupan tuotteiden tilauksia Mongoliasta hoitava Nina.
Kuuntele Päivi Eshelmanin haastattelu Lähetysvartissa (Radio Dei 15.10.2019) Kylväjän sivuilla: www.kylvaja.fi/tule-mukaan/kuuntelemaan/lahetysvartit
Teksti: Outi Tulijoki ja Anne Laine
Kuvat: Anne Laine ja Kylväjä